[Inici] [Autor] [Agenda] [Enllaços] [Genealogia] [El racó de la
història] [Chimisanas i Julià][Mateu-Alsina i Nadal] [Tiana] [Badalona] [Notícies d’interès]
[Societat
Catalana de Genealogia] [Centre Recreatiu
i Cultural de Montgat] [Fotografies]
Els orígens de la ciutat es remunten a l'època romana, al voltant de l'any 100 a.C. Els romans havien desembarcat a Empúries l'any 218 a.C. i cap el segle I a. C. creen una sèrie de fundacions de tipus urbà entre les quals es troba Baetulo (Badalona), que amb el pas del temps es convertirà en la més puixant de la Laietània. Baetulo es va construir sobre un petit turó, el "Turó d'en Seriol", i tenia un recinte emmurallat (250 per 330 m. aproximadament), amb grans torres de defensa. La ciutat va créixer extramurs, per la qual cosa el límit arqueològic és més extens (7'5 a 10 Hes.). El punt culminant de la ciutat que arribaria als 15.000 habitants, cal situar-lo a finals del segle I a. C., gràcies a la prosperitat derivada del conreu de la vinya i l'exportació del vi a gran part de l'Occident romà.
A partir del segle X es torna a configurar a Badalona un nucli urbà a l'antiga ciutat romana. És en el segle XVII, quan aquest nucli, edificat al voltant de l'Església de Santa Maria, rebrà popularment el nom de "Dalt la Vila". Unes 200 cases són les vivendes de 700 habitants.
La indústria va ocupar les zones situades al voltant de "La Plana". Seguint la trajectòria de l'eix format per la "Riera de Canyet" i "la Plana del Corb", la nova classe burgesa edificarà en aquests indrets les seves fàbriques i vivendes donant vida a una de les àrees més peculiars de la ciutat, semblant a l'Eixample de Barcelona. Part de les edificacions, considerades enguany com un patrimoni artístic, són construccions que pertanyen a aquesta època i que eren cases de particulars, la major part industrials o gerents d'empreses de Badalona.
(Informació obtinguda de la web de l'Ajuntament de Badalona)
GENEALOGIA DE BADALONA
Llistat de francesos residents a Badalona el 1637